Symptomen plaveiselcelcarcinoom

Symptomen plaveiselcelcarcinoom

Plaveiselcelcarcinoom kun je herkennen aan een bult of wond die alsmaar groter wordt. Vaak voelt de bult ruw aan. Deze huidziekte komt meestal voor in het gezicht of de hoofdhuid. Maar ook kun je deze bulten vaak op je onderarmen vinden of op de bovenkant van je handen.

Om er zeker van te zijn dat je deze aandoening hebt, kiezen veel artsen er vaak voor om een klein stukje huid te onderzoeken. Dat wordt biopt genoemd. Als het blijkt dat het plaveiselcelcarcinoom is moet het meteen behandeld worden om verdere uitzaaiing te voorkomen.

De behandelmethoden

Veel artsen kiezen ervoor om het stukje van de huid waar plaveiselcelcarcinoom is gevonden weg te snijden. Dit is een zeer werkzame methode als de huidkanker nog niet verder is uitgezaaid. Het wegsnijden van de huid hoeft geen pijn te doen, omdat er altijd voor wordt gezorgd dat de huid goed verdoofd is. Een andere behandelmethode is het bestralen van de plaveilcelcarcinoom, dit moet meerdere keren gebeuren. Deze methode werkt ook prima als de kanker is uitgezaaid naar andere stukken huid en mogelijk naar andere organen.

Als je last hebt van een plaveilcelcarcinoom, is het zaak dat je deze zo snel mogelijk laat weg halen, zodat verdere verspreiding voorkomen kan worden. Als je er tijdig bij bent, is de kans het grootst dat de ziekte goed kan worden aangepakt, waardoor je mogelijkerwijs nooit meer last zal hebben van deze ziekte.